Białko a nerki – Czy nadmiar białka może szkodzić?

Białko a nerki – Czy nadmiar białka może szkodzić?

Domniemane szkodliwe efekty białka na nerki w ostatnim temacie stały się bardzo popularnym tematem. Mówi się o pogorszonym wchłanianiu wapnia przez kości, osteoporozie i możliwych komplikacjach związanych z nerkami. Szczególnie często wspomina się o jego nadmiarze spowodowanym spożyciem dodatkowych porcji w postaci serwatki mleka krowiego. Czy białko jako kluczowy makroskładnik w diecie człowieka może rzeczywiście nieść ze sobą negatywne skutki zdrowotne?

Białko a nerki – Czy istnieje związek pomiędzy białkiem i złym stanem nerek?

Białka to związki składające się z aminokwasów – spożywamy je głównie ze względu na potrzebę dostarczenia 9 z nich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aby odżywić mięśnie i zapewnić sobie optymalne zdrowie, powinniśmy spożywać co najmniej 0,8 grama białka na kg masy ciała. Wyższe spożycie białka często wiązane jest z niewydolnością i problemami nerek. Nerki – podobnie jak wątroba – odpowiadają za szereg procesów usuwania i filtrowania toksyn, nadmiernych mikroelementów i szkodliwych metabolitów. Niektóre doniesienia mówią o tym, że w procesie przemiany białek organ ten musi pracować wyjątkowo intensywnie. W przypadku osób zdrowych podniesienie podaży białka nie spowoduje negatywnych objawów – podobnie jak wypicie większej ilości wody, którą nerki też muszą przefiltrować. Uważać powinny natomiast osoby chore – ze zdiagnozowaną niewydolnością nerek, u których rzeczywiście nerki nie są w stanie przetworzyć dużej ilości białka. Na spożywaniu wyższej ilości białka skorzystać mogą przede wszystkim sportowcy, osoby na diecie, chore na cukrzycę i nadciśnienie.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments