Dieta – Podstawowe Wiadomości cz.3

Dieta – Podstawowe Wiadomości cz.3

Proporcje między składnikami odżywczymi

Podstawowy rozkład makroskładników, z którym spotykamy się w literaturze wygląda następująco: 40-55% energii należy pozyskiwać z węglowodanów, 15-20% z białka i 25-35% z tłuszczu. Są to wartości, które warto traktować jako podstawę diety i wprowadzania ewentualnych modyfikacji.

„Kalorie i makro” to nie wszystko

Problemem wielu diet odchudzających jest to, że skupianie się jedynie na „twardych” liczbach, czyli kilokaloriach i makroskładnikach. Witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne do wyprodukowania hormonów oraz enzymów, przeprowadzenia wszystkich przemian metabolicznych i prawidłowego różnicowania komórek w naszym ciele są pomijane. Przechodząc na monotonną dietę opierającą się na ograniczonej gamie produktów, narażamy się na wystąpienie niedoborów żywieniowych, które mogą mieć konsekwencje zdrowotne.

Niedobór witamin i składników mineralnych jest dodatkowo jednym z zagrożeń nieumiejętnego wprowadzenia modnych diet wykluczających np. nabiał, gluten lub nasiona roślin strączkowych. Ich błąd polega na tym, że zakładają jedynie eliminację pewnych produktów nie wprowadzając w ich miejsce nic, co wypełniłoby lukę po utraconych źródłach składników odżywczych.

Mądra dieta redukcyjna powinna zakładać spożycie witamin i składników mineralnych spełniających podstawowe zapotrzebowanie na te składniki. Najprościej można to osiągnąć poprzez urozmaicenie diety, wprowadzanie do niej wielu rodzajów warzyw, owoców, a także zróżnicowanych źródeł węglowodanów, białek i tłuszczu.

PODSUMOWANIE

Planując swój sposób żywienia należy pamiętać zarówno o całkowitej energetyczności, rozłożeniu makroskładników, jak i uwzględnieniu gęstości odżywczej wybieranych w diecie produktów. Aby kształtować sylwetkę w sposób racjonalny, należy podejść do efektów diety długodystansowo, pamiętając że liczy się nie tylko chwilowy efekt, ale daleko idące konsekwencje obejmujące ryzyko powrotu do starych nawyków i pogorszenie stanu zdrowia wynikające z błędów popełnionych w trakcie kuracji.

Magdalena Hajkiewicz

Spis Treści

Dieta – Podstawowe Wiadomości cz.1

Dieta – Podstawowe Wiadomości cz.2

Dieta – Podstawowe Wiadomości cz.3

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments